Niedziela z Programem Poznaj Dobrą Żywność

8 czerwca 2008 r. na dziedzińcu ministerstwa prawie 40 firm branży rolno–spożywczej prezentowało swoje produkty oznaczone znakiem najwyższej jakości Poznaj Dobrą Żywność. Otwierając piknik minister Marek Sawicki podkreślił, że prowadzony przez resort program o nazwie PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność służy przekazywaniu konsumentom informacji o produktach żywnościowych osiągających wyróżniające się cechy w zakresie jakości. Gośćmi pikniku byli dyplomaci, artyści, parlamentarzyści, eurodeputowani, politycy i dziennikarze. Minister poprosił uczestniczącego w pikniku gościa honorowego – ordynariusza drohiczyńskiego Księdza Biskupa Antoniego Pacyfika Dydycza o dokonanie błogosławieństwa polskich stołów, aby produkty oznaczone znakiem Programu PDŻ zyskały uznanie wszystkich konsumentów krajowych i zagranicznych. Program PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność prowadzony jest od 2004 roku i zastąpił prowadzony wcześniej, przed naszą akcesją do Unii Europejskiej, Program – Polska Dobra Żywność. W celu zachowania niezależności ocen, przy nadawaniu oznakowania produktu znakiem PDŻ, minister powołał grono niezależnych ekspertów stanowiące Kolegium Naukowe Programu ds. jakości produktów żywnościowych i przekazał mu kompetencje do ustalenia kryteriów i zasad oceny. W skład wchodzą pracownicy naukowi zajmujący się w codziennej pracy żywnością. Program jest dobrowolny i otwarty dla każdego przedsiębiorcy Państwa Członkowskiego Unii Europejskiej. Zgłoszenie producenta do programu jest nieodpłatne. Producent nie ponosi żadnych opłat związanych z nadaniem i używaniem znaku PDŻ. Jedynym kosztem, jest przygotowanie dokumentacji niezbędnej do przeprowadzenia oceny. Programem objęte są następujące grupy produktów: mięso i przetwory mięsne, jaja i przetwory jajczarskie, mleko i przetwory mleczne, owoce, warzywa (w tym ziemniaki), grzyby, zboża, ryby, owoce morza, napoje bezalkoholowe, wody mineralne, miód, wyroby cukiernicze i ciastkarskie, zioła i przyprawy, tłuszcze, gatunkowe piwa i napoje spirytusowe. Minister Marek Sawicki podkreślił, że program jest stosunkowo młody, bo prowadzony dopiero 4 lata, ale znak PDŻ otrzymało już ponad 800 wyrobów z 75 przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego. „Już niedługo ten znak będzie najlepiej znanym, prestiżowy wyróżnikiem produktów o wysokiej i stabilnej jakości nie tylko w Polsce, ale i w całej Unii Europejskiej” – podkreślił szef resortu rolnictwa. Ministra cieszy również rosnące zainteresowanie uzyskaniem znaków coraz większej liczby firm. „Zdziwiony byłem ilością firm, które chciały wziąć udział w dzisiejszym pikniku, ale nie mogły, bo ich produkty nie zdobyły jeszcze znaków. Jeżeli impreza będzie rozwijała się w takim tempie to ministerialny dziedziniec stanie się za mały. Jeśli szybko zostaną zrealizowane wszystkie ustalenia poczynione w maju, przy okazji podpisania umowy zawartej z Totalizatorem Sportowym, o trzydziestoletniej dzierżawie Torów Wyścigów Konnych na Służewcu, przyszłoroczny piknik odbędzie się właśnie tam. Wszystkie stolice państw Unii Europejskiej mają swoje tereny wystawiennicze, gdzie organizowane są tego typu imprezy promocyjne. Warszawa też powinna mieć takie miejsce. Podczas pikniku koncertował zespół „Promni” i kapela „Rzepczyno”. Atrakcją był też konkurs kulinarny i taneczny. W jury konkursu kulinarnego zasiadali: Olga Bończyk i Pascal Brodnicki, a gotowali: kotlety mielone – Marek Sawicki minister rolnictwa i rozwoju wsi, kotlet de Volail`e – Mirosław Koźlakiewicz poseł PO oraz naleśniki – Mariusz Suchecki doradca wicemarszałka Sejmu Jarosława Kalinowskiego. W konkursie tanecznym znajomością kroków tańca ludowego „Klapok” wykazywali się: Władysław Serafin – prezes Zarządu Krajowego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych, Zenon Michaś – prezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Lazur, Grzegorz Pysz – prezes Przedsiębiorstwa Wielobranżowego „Smak”. Tańczących oceniało jury w skład którego wchodziły panie: Beata Tyszkiewicz i Edyta Herbuś. Członkom jury najbardziej spodobał się „Klapok” w wykonaniu prezesa Władysława Serafina. Na dziedzińcu resortu było dużo świetnej zabawy i wyśmienitych smaków. Został pobity rekord Guinessa w wielkości sera. Spółdzielnia mleczarska Lazur wyprodukował ser o wadze 130 kg. Był także element nawiązujący do Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej. Na dmuchanym boisku rozegrany został mecz żywych piłkarzyków. Następne spotkanie promocyjne z Programem Poznaj Dobrą Żywność odbędzie się jesienią w Poznaniu podczas targów Polagra Food, gdzie kolejne produkty otrzymają znaki PDŻ. Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

imageimageimageimage
PO    Sejm    UW mazowieckiego

PO Żuromin                   PO Mława                   PO Sochaczew